top of page

אופיר בראל

חוקר בסדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה ובטחון באוניברסיטת תל אביב. במסגרת עבודתו, אופיר חוקר את השימוש בהפצת מידע כוזב ("פייק ניוז") ברשתות החברתיות כאמצעי לוחמת מידע בין מדינות בעולם. במסגרת עבודתו, אופיר פרסם מאמרים וטורים בנושא בישראל ובארה"ב.

shlomi_mizrahi_-_tzilumei-tadmit_koma2_ramat-gan_19-4-21_0266_edit---copy---copy_optimized
אודות

בעבר שימש בתפקידי מחקר במוסדות שונים, בהם מרכז המחקר והמידע של משרד החוץ. כמרצה, אופיר מופיע בפני קהלים מגוונים, בהם: אוכלוסיית הגיל השלישי, בתי ספר לתקשורת ולהסברה ועיריות. בעל תואר שני ביחסים בינ"ל מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

הרצאות

האמת שמאחורי הפייק ניוז

הפצת פייק ניוז ברשתות החברתיות הפכה להיות אחת התופעות הבולטות ביותר בשנים האחרונות: כל אחד מאיתנו נתקל, לפחות פעם אחת, במידע מפוקפק שעורר אצלו תחושות של ספק, חוסר אונים או כעס. לאורך זמן, החשיפה למידע כזה עלולה לפגוע בנו מבחינה נפשית או כלכלית. התופעה הזו הועצמה בימי הקורונה, כשאנשים רבים נפגעו בבריאותם – ואף שילמו בחייהם –בעקבות מידע שקרי על המחלה שהם נחשפו אליו. מי שנפגע במיוחד מהתופעה הזו הם ההורים והסבים והסבתות שלנו: מאחר ואין בידיהם את הכלים להבדיל בין אמת לשקר המתפרסמים באינטרנט, הם עלולים בקלות רבה יותר להאמין למידע כוזב, לנהוג לפיו ואף לשתף אותו עם מכריהם. ההרצאה "האמת שמאחורי הפייק ניוז" באה להעניק פתרון לבעיה זו, שלא קיים במקומות אחרים. זאת, באמצעות עיסוק בשאלות הבאות:

  • מהו בכלל פייק ניוז ובאלו צורות הוא מגיע?

  • מדוע אנשים מבוגרים מפיצים יותר פייק ניוז מצעירים?

  • כיצד ניתן לזהות פייק ניוז בחיי היום-יום?

חוגי בית

מוסדות תרבות

גיל הזהב

ארגונים וחברות

מה הסיפור של הפייק ניוז?

הרשתות החברתיות הפכו לחלק בלתי נפרד מהמציאות של כל אחד מאיתנו. בכל פעם שאנחנו נכנסים אליהן, אנחנו מקבלים כמויות עצומות של מידע, שחלק גדול ממנו הוא שקרי. המידע הזה מופץ בכוונה תחילה כדי שנחוש מפוחדים, חסרי אונים ואכולי ספקות. יותר מדי אנשים חוששים מפייק ניוז ומרגישים שהוא מצליח להשפיע עליהם. התופעה הזו התעצמה באופן משמעותי בזמן הקורונה, במהלכה מידע שקרי על המחלה השפיע על אנשים מבחינה נפשית ובריאותית. ההרצאה לא רק מספקת דרכים פשוטות לזיהוי פייק ניוז, אלא גם חושפת לעומק את המנגנון שהופך את הפייק ניוז לאמצעי יעיל כל כך להשפעה על דעת הקהל.

 

מה נלמד בהרצאה?

  • מדוע אנחנו נמשכים לפייק ניוז, אף על פי שאנחנו פוחדים ממנו?

  • מה הקשר בין טראמפ, פייק ניוז והרעלת מזון המונית בניו יורק?

  • כיצד אנחנו יכולים לזהות פייק ניוז כמו ב-CIA?

חוגי בית

מוסדות תרבות

גיל הזהב

ארגונים וחברות

עלייתה ונפילתה של ממלכת הפייק ניוז

במהלך המלחמה הקרה, ברית המועצות קנתה לעצמה מעמד של מעצמה עולמית בלוחמה פסיכולוגית: בטרם הומצאו האינטרנט והרשתות החברתיות, סוכני קג"ב אלמוניים ייצרו והפיצו פייק ניוז, שהשפיע על קהלים רבים בעולם. אולם, כשברית המועצות מתפרקת, רוסיה הופכת למדינה חלשה, שלא משתלבת בסדר העולמי החדש. ייתכן והמצב היה ממשיך כך עוד שנים רבות, אלמלא אדם אחד- ולדימיר פוטין- מנסה להשתמש בתקשורת הבינלאומית כדי לנסות להשיב את רוסיה לגדולתה.

מה נלמד בהרצאה?

  • מה הייתה השיטה הסודית של הקג"ב לייצר ולהפיץ פייק ניוז?

  • כיצד סופרמרקט אמריקאי מצליח להשאיר מנהיג רוסי ללא מילים?

  • מהם הערכים המעצבים את אישיותו של פוטין מילדותו?

dafna 1

חוגי בית

מוסדות תרבות

גיל הזהב

ארגונים וחברות

dafna 2

כל ה"אמת" מאחורי בחירות 2016 בארה"ב

בחירות 2016 בארה"ב חקוקות בתודעה הבינלאומית לא רק בשל נצחונו המפתיע של טראמפ, אלא גם בשל ההפצה הנרחבת של פייק ניוז ברשתות החברתיות ע"י הממשל הרוסי, שנועדה להשפיע על דפוסי ההצבעה ולפגוע בחוסנה של החברה האמריקאית. ההרצאה הזו חושפת את המערך הענף והמתוחכם שהממשל הרוסי הקים והפעיל, באמצעותו זעזע את אמות הסיפים בדמוקרטיה החשובה בעולם:

  • כיצד בעלים של אתר פורנו הופך לגורם דומיננטי בממשל הרוסי?

  • מה הקשר בין מסעדן נקניקיות ל"מרכז לחקר האינטרנט"?

  •  מדוע המפלגה הדמוקרטית פספסה הזדמנות פז לבלום את מתקפות הסייבר נגדה?

חוגי בית

מוסדות תרבות

גיל הזהב

ארגונים וחברות

dafna 3
המלצות 

אופיר בראל,

ברצוני להודות ולהחמיא לך בה הנגשת והעברת את המסרים בהרצאה המעניינת, המשכילה, והמסודרת, בנושא ״מה הסיפור של הפייק ניוז?״ שהועברה על ידך בדרך נעימה, חוויתית, בידע איכותי ומקצועי, מלווה במצגת.

הפקנו מההרצאה ולמדנו ממנה רבות. נהנינו מאוד. 

מאחלים לך הצלחה רבה.

רבקה צ׳רני, פורום הנשים רחובות 

11.2021


 

בשבוע בעבר היינו בהרצאה מרתקת של אופיר בראל ״מה הסיפור של פייק ניוז?״

למדנו כיצד הפצת פייק ניוז ברשתות החברתיות הפכה לאמצעי יעיל ונפוץ להשפעה על דעה הקהל, שמענו סיפורים פיקנטיים וקיבלנו מידע בעל ערך שאפילו אני (מי היה מאמין) הצלחתי ליישם ולזהות בעצמי!

הבנתי כמה זה חשוב לרכוש ראייה ביקורתית לגבי מידע חדשותי/ פוסטים ברשתות החברתיות ולא לקבלם כאמת מוחלטת. 

היה ממש מעניין! תודה אופיר!

הילה טפלר 

22.01.2020

 

לכבוד: מר אופיר בראל

ברצוני להודות לך מקרב ליבי ובשם חברי מועדון הפרלמנט רחובות על תרומתך הרבה, הנפלאה והמעניינת, והדרך היפה בה שיתפת את חברי מועדון הפרלמנט רחובות בנושא: האמת שמאחורי הפייק ניוז. חברי הפרלמנט הביעו את הערכתם, הנאתם משטף ונעימות דבריך, הסבריך המדויקים, מצגת מאירת עיניים, וכמו כן נכונותך לענות לכל שאלותיהם. 

 

בהוקרה 

למר אופיר בראל

בנושא: פייק ניוז בעידן של קורונה ולפני בחירות 

תודה מקרב לב על תרומתך להעשרת הידע, באמצעות מפגש חוויתי בזום 

בימים של ריחוק והסתגרות בתקופת הקורונה.

מועדון תרבות מוטקה 

dafna 4
פרטי התקשרות
  • Facebook Social Icon

0524833581

bottom of page